Egy skizofrén élet mindennapjai

Egy skizofrén élet mindennapjai

Kezdésként, rövid összefoglaló

...avagy kik vagyunk, mik vagyunk, miért vagyunk...

2019. január 18. - csakférj

Hát sziasztok... Nem tudom, mi lesz ebből a blogból... Nem tudom, hogy végig csinálom e, vagy csak pár poszt születik, de sajnos nem tudom megbeszélni senkivel, ezért elmondom mindenkinek.

Kibeszélem magamból a mindennapok nyomorúságát, a harcokat, amiket vívok minden nap a feleségemmel..

Akkor röviden, mi történt eddig, és kik is a szereplői a blognak:

C., a feleség, huszonéves kora óta diagnosztizált skizofrén, kis üldözési mániával megspékelve.

F. a férj ( ez lennék én )

K. a gyerek, tinédzser

Mindketten 40 felett vagyunk életkorban.

A betegség alattomosan kúszott be az életünkbe, és a házasságunk idejére már gyógyszeres kezelés volt. Fiatal voltam, és idealista.. Szerelmes, ide nekem a világot, megváltom azt, és kitartok holtodiglan, holtomiglan, betegségeben, egészségben, míg a halál el nem választ.. Nem gondoltam bele, mire vállalkozom... immár több mint 20 éve együtt élünk, és a betegség jutott legfőképpen..

Eddig túl vagyunk 2 öngyilkossági kísérleten, 5 kórházi kezelésen, ebből 3 zárt osztályos volt... megszámlálhatatlanul sok gyógyszerelhagyás, folyamatos visszaesés, és egyre nehezebb visszatalálás jellemezte eddigi életünket. 1 válóper beadásom volt, a második öngyilkossági kísérletnél, mivel akkor már a gyerek is velünk volt, és úgy éreztem, nem tudok helytállni a feleségem mellett, plusz féltettem a gyereket is... De úgy alakult, hogy kiderült, a szüleihez nem mehet haza, vagyis csak rám számíthat... úgyhogy megráztam magam, és felvettem a szikla formát, ami ott áll mellette mindig, amibe kapaszkodhat, ami megtartja őt,és folyamatosan mellette van, bármi történjen is.

A "szikla project" eddig működött is, de ahogy a víz, úgy C. is kezdi felőrölni a követ, jelen esetben engem.. Már nem tudok úgy hozzá állni a dolgokhoz, mint régebben, kevésbé tolerálom a mindennapokat.. úgy érzem, belenyomorodok én is lassan az egész életbe, a folyamatos harcokba, amiket vívunk egymással. A pohár letételétől kezdve, a kifordított kabátig, C. nek mindenben jelentést kell keresnie, és az estek 90 százalékában talál is. Természetesen minden variációban én vagyok a hibás, és direkt csináltam, és azért, hogy őt kikészítsem, mert direkt ártani akarok neki...

Ez a hátsó szándék keresés nem csak felém van meg, hanem mindenki felé... bárki kerül a közelünkbe, ő azt nézi, mit akar ártani nekünk/neki, és elutasítóan viselkedik... ebből kifolyólag a baráti körünk kimerül a háziállatainkban, és a falban lakó egérkében.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skizoblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6414569678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gábor Szögyéni 2019.01.20. 19:29:14

Egy életed van,az jusson az eszedbe.

☉ ☾ 2019.01.20. 19:29:20

Kell, hogy legyen olyan fórum a neten, ahol vannak sorstársaid, vagyis amikor pszichológushoz mentek, kérj segítséget magadnak is. Egy hős vagy, de a hősöknek is kell pihenniük. Jó tudni, hogy vannak ilyen emberek is mint Te!

Jakab.gipsz 2019.01.20. 19:29:42

C., a feleség, huszonéves kora óta diagnosztizált skizofrén, kis üldözési mániával megspékelve. ugyan ez lenne, ha kényszere alkoholista , vagy drogos lenne.

1, Nem hagyhatod el, mert az alvilág napok alatt darabokra szedi.

2, Készítsd fel a gyereket a minél hamarabbi önálló életre.

3, Pihenés képen keress magadnak egy normális barát nőt, és egy jól fizető melót, olyant amit szeretsz.

Sajnos ismerős ez az ügy. Nem egyedi és nem különleges.

Burgermeister 2019.01.20. 19:29:53

Bevállaltad, tudtad, ne panaszkodj!

2019.01.20. 19:30:14

Respect.
Baromi szar lehet, elhiszem.
Tudod nekem az alap nő skizó természettől már elment a kedvem jó pár éve - negyven elején vagyok - egy kapcsolattól, bele sem merek gondolni abba, hogy milyen lehet a totális skizofrénia megnyilvánulása, többszöröse a természetükből fakadónak, nem lehet egyszerű.

Jó, hogy legalább kiírod magadból....

Passzolom, mi lehet a megoldás számodra, gondolom a felelősségérzet, hogy neked kell róla gondoskodni, mert más nincs, az dolgozik benned illetve még plusz a lelkiismeret is, hogy nem hagyhatod magára.
Megértem tényleg.

Az biztos, hogy valamennyire fejben arra kellene kondicionálnod magad, hogy nem mindent kell odaadnod az életedből, azt átprogramozni fejben, hogy nem vagy felelős mindenért, amit nem tudsz ebben a szituációban megoldani vagy elviselni.
A hozzáállás, a gondolkodás a helyzet másképpen való látásmódjában talán segítene lelkileg jobban érezni magad.

És ahogy írtam, egy ilyen kibeszélés jó dolog és kell.
Talán ez egy ilyen jellegű, első lépések a dologban....

2019.01.20. 19:30:27

ha tied a lakás, nőt rakd ki hamar, orvosi papírok birtokában válóper és a gyereket szedd el. aztán szabadulj tőle.
egy nő sem tenné meg ugyanezt érted, társat nem találsz, mert mind a pénzt és a nedves bugyikát hajtja, legyél önző, éld az életed.

dobd ki a francba.

kvadrillio 2019.01.20. 19:30:34

hmmm.....sajnos, ha rájön, hogy "megőrült", meg fog halni. PEDIG ŐK AZ EMBERISÉG LEGÉRTELMESEBB, LEGINTELLIGENSEBB EGYEDEI !

2019.01.20. 19:30:34

kurvaanyád moderáld....

Chilly 2019.01.20. 19:30:34

Borzasztó nagy dilemma lehet megélni egy ilyen szerelmet, a folyamatos megaláztatással és a kiútkereséssel. Az eltelt 20 év alatt a kevés jó történések mellett egy potenciális zaklatót "tartasz" magad mellett, aki önhibáján kívül teszi tönkre mindhármatok életét. Tanácsot, még ha akarnék is nem tudok adni - szerencsére ilyen helyzetben még nem voltam - csak gondolatok cikáznak... Leéltek egy teljes életet úgy, hogy a Te részed a támogatása és a problémák csillapítása. Kérdezhetném: Élet ez? Önként vállaltad és vállalod ma is, de megéri? A gyerek helyzete a legborzasztóbb. Látja, tudja, hogy nem szándékos a feleséged viselkedése, de amikor belesodródik egy ilyen állapotba már nehéz tolerálni a viselkedést. Arra gondolok, hogy ez árt a személyiségfejlődésének, mert visszahúzódó lesz, vagy közömbös a problémákkal szemben. Ő nem tud változtatni ezen a helyzeten. Ezt csak Te tudod megtenni.

kacsa. 2019.01.20. 19:30:34

Nekem csak paranoid skizó kolléga jutott, minden elismerésem annak, aki családtagként kitart egy olyan ember mellett, akinek ilyen problémái vannak! Az illető most azért nem valami elfekvőben folyatja a nyálát, mert az anyja nem törődött bele abba, hogy az orvosa szerint reménytelen eset. Egyébként egy nagyon értékes egyedi és jó ember, jó ötletekkel... de vele sem lehet könnyű együtt élni, pedig az ő állapota állítólag kifejezetten jónak számít.
Nem tudom, hol a határ az önzetlenül kitartás és a saját élet utáni vágy között, de sok szerencsét kívánok!

Weißkopf 2019.01.20. 19:30:34

"1 válóper beadásom volt": a leírtak alapján végig kellett volna vinni a válópert. Persze könnyen lehet, hogy C. asszonytartásra tartott volna igényt. Igaz, tőle meg gyerektartást lehetne kérni, már ha a bíróság az apának ítéli a gyermeket.

Lexa56 2019.01.20. 19:30:34

Tisztellek a döntéseidért, kitartásodért. Csak annyit, hogy azért a jó gyógyszerelés ha nem is tökéletessé, de menedzselhetővé tud tenni egy ilyen szituációt is ... (nem kamuból mondom, tapasztalatból)

Gabriella Kálna 2019.01.20. 19:30:34

Tudom, hogy borzalmasan nehéz, átérzem.
Nekem két depressziós családtag "jutott", néha kiemenekülnék a bőrömből is.
Azt hiszem, neked is szükséged van támogató emberekre, hogy tovább tudd csinálni. Kell a lelki egészséghez, hogy ne csak a beteg családtagoddal legyen kapcsolatod.
Ne legyen lelkiismeret furdalásod, ha egyszer-egyszer elmégy a saját barátaiddal, a feleséged nélkül.
Így könnyebb lesz kitartanod.
Szurkolok neked, kedves Szikla, hogy sikerüljön!

Im just here for the comments 2019.01.20. 19:30:34

részvétem, de komolyan. mi csak távolról asszisztálunk egy rokonnak, ott két gyerek, válás már megvolt, annyi a különbség, hogy mikor összeházasodtak, még nem volt beteg, nagyon későn diagnosztizálták, majdnem 40 éves volt. a gyógyszert abba lehet egyáltalán hagyni? azt élete végéig szedni kellene, nem?

netface 2019.01.20. 19:30:34

Ezért kár volt blogot nyitni

kmera 2019.01.20. 19:30:34

Menj, és éld az egyetlen életed. Ne az övét. Szerintem mindent megtettél, ami emberileg lehetséges, ne kínozd magad tovább. Ettől még tarthatod vele a kapcsolatot, a gyerek miatt gondolom szükséges is lesz, de neki is valószínűleg jobb lesz egy olyan apa, aki nincs bedarálva teljesen - épp egy kritikus időszakban. A lényeg, hogy biztosítsd a nejed a támogatásodról, amit elköltözés után is felajánlasz neki, de ha nem bírod tovább, akkor ennyi. Még előtted van a lehetőség egy új kezdetre is akár, ha kis - pár év akár - szünet után társat keresel majd. A gyereked pedig valójában mondhat bármit, nem ő fog megöregedni egy mentálisan terhelt emberrel, bármilyen szép is lehetett a kezdet, és neki sem tartozol azzal, hogy te rokkanj bele ebbe az egészbe.

Skizo321 2019.01.20. 19:30:34

Szia Csakférj,

Kérlek írj az Ébredések Alapítvány antistigma2009@gmail.com-ra, hogy segíthessünk. Nálunk működik hozzátartozói csoport.

Zsófici tapasztalati szakértő (skizofrénia)

Kelly és a szexi dög 2019.01.20. 19:30:34

Az elején kellett volna lelépni, most már jóban-rosszban...vagy: “Minden perc új esély arra, hogy mindent megváltoztass.” - futás!

eszkütyü 2019.01.20. 19:30:34

Sanos a mi családunkban is van egy ilyen páros, annyi különbséggel, hogy vallási okokból tagadnak mindenféle pszichiátriai kezelést. A feleség már mindenkit elmart maguktól.

Bloodmagexxx 2019.01.20. 19:30:34

Érdekes kérdés, hogy miért indítottad ezt a blogot? Segít, ha kibeszélheted a dolgokat?

Én hasonló helyzetben voltam, válással végződött a házasságom, ugyan skizofréniáról nem volt szó, egy jó kemény borderline személyiségzavarról viszont igen.

látjátok feleim szümtükkel 2019.01.20. 19:30:34

Őszinte részvétem.

Posztoló nagyon szép példáját mutatja a házasságnak, illetve megmutatja annak lényegét. Most azonban kiúttalannak látja az életét, pedig van megoldás, csak bátran rá kell lépni az oda vezető útra.

Sajnos ez a betegség gyógyíthatatlan, valamint esetenként tragédiáig is fokozódhat. No ezt kell megelőzni időben. Nem kell lelki skrupulussal foglalkozni, házastárs gondnokság alá helyezését kell kezdeményezni, és vállalva a gondnoki teendők ellátását, intézetbe kell elhelyezni, amikor az ön és közveszélyessége eléri azt a szintet, hogy saját lakásában már nem élhet.

Találkoztam már olyan emberrel, aki felismerve, hogy időnként nem ura a sajtá agyának, maga kezdeményezte a gondnokság alá helyezését azzal az indokkal, nem szeretné, ha időszakosan rossz állapotába elcsalnák tőle a vagyonát. A bíróság a kérelmét megalapozottnak is találta. Nem szégyen az, ha valaki beteg, csak az emberek csinálnak a gondnokság alá helyezésből nagy ügyet, megszólva a vétlen és a beteg otthoni gondozását ellátni nem tudó hozzátatozókat.

Azért előbb megbeszélném orvossal, hogy lenne-e valami olyan gyógykezelés, ami a kényszerképzetet csökkenti. Ha van, és a feleség nem hajlandó annak elfogadására, az már ok a gondnokság alá helyezésre, mivel nincs betegség beltási képessége. Ezt követően felkeresnék egy ilyen ügyekkel foglalkozó ügyvédet is , és vele konzultálnék.
Szerény véleményem szerint az üldözési mánia, és a gyógyszerelhagyás már elég ok lehet egy kereset benyújtására.

Mostanság már a gondnokság alá helyezésnek sok okból van lehetősége, részleges és meghatározott területekre kiterjedően kérhető. Ilyen pl. az, hogy nem képes valaki önállóan a vagyoni ügyeit kezelni, de önállóan egyedü képes élni, vagy nincs betegség belátási képessége, és nem fogadja el a gyógykezelést.

martineden 2019.01.20. 19:30:34

Hat..ez borzalmas.Igy leelni egy eletet,es meg csak tanacsot sem lehet adni a kiutra.Itt keptelenseg segiteni.Talan egy intezeti elhelyezes hozhatna nemi konnyebbseget.Nem tudom.

Morzsamondja 2019.01.20. 19:30:34

Családsegítő? Lelkisegély? Ne add fel cimbora!

Kakukk Fióka 2019.01.20. 19:30:34

Lehet nagyon hülye kérdés ,de te fordultál már szakemberhez a saját gondoddal?Avval hogy veled foglalkozzanak?Rendszeresen.A segítő foglalkozásúaknál elég gyakori és te bőven annak számítasz ,kiéghetnek ha folyamatosan adó állapotban vannak ,ha folyamatosan készenlétben kell állniuk.És hadd kérdezem meg hogy családilag menyire gyakori a feleségednél a skizofrén tünetegyüttes?Illetve tudsz valamit hogy fogamzásgátlókat milyet és hogy használt?

ubul7272 2019.01.20. 19:30:34

Hasonló alaphelyzet, paranoid skizofrénia, de "csak" kb. 12 éve, a 2. gyerek után. És csak egy zárt osztály, még az elején, utána injekcióval stabil (4 hetente kell egy, kisebb a valószínűsége az elhagyásnak). Most ősszel megbeszéltük, dokival egyeztetve megpróbáltuk elhagyni, de visszaesett, több hét pszichózis szélén billegés, mire újra hatott a gyógyszer, kemény volt. (Most tablettás változat, szerencsére újra stabil.) Szóval fontos a gyógyszer, alattomos egy dolog ez, még hosszú stabilitás után is vissza lehet esni (a kiegészítő se mindegy, van akinek az antipszichotikum mellé a szorongáscsökkentő jön be, neki a hangulatjavító). Viszont, ha gyógyítani jelenleg nem is lehet, egyrészt 50 felett statisztikailag csökkennek a tünetek, másrészt ott vannak pl. a hanghalló csoportok, sokan el tudják hagyni a gyógyszert is akár, miután megtanulnak együtt élni a fejükben lévő hangokkal. (A paranoid változat kissé más, mint a hanghalló, de szerintem a lényeg ugyanaz, ebben az esetben a fejben lévő gondolatokkal kell megtanulni együtt élni.) Pszichoterápia szerintem tehát segíthet, de ehhez együttműködés kell, nyilván tehát egy gyógyszerezett, lelkileg stabil állapot az alap.
Én azt gondolom, van remény, mindenkinek van remény. És előbb-utóbb remélem találsz megfelelő segítséget, hogy ne a betegségről szóljon az élet. Ha gondolod, ebben igyekszem segíteni, írj mail-t.

Leooo 2019.01.20. 19:30:34

Részvétem. 15 évig volt látens skizofrén, mániákus depressziós falszomszédunk a 'buli' összes finomságaival megspékelve. Nagyon egyet tudok érezni veled.
Sürgősen el kell(ene) döntened, hogy meddig akarod veszélyeztetni a saját egészségedet és a gyermeketek mentális és fizikai egészségét...

Acmee 2019.01.20. 19:30:34

Szereted még?

A gyermeketek miként és mennyit tapasztal ebből az egészből?

Hátráltatja a normális fejlődését?

Két ember életét feláldozni egy olyanért, aki többször is otthagyta a normális utat?

Te válaszold meg a fenti kérdéseket, más nem tudja helyetted...

mézesmackócskácska 2019.01.20. 19:30:34

Erre csak 1 megoldásvan. Tudod Te is, de megértem a hezitálásod. Mindamellett ott van egy gyermek akinek Neked kell biztos gyermekkort építened. Ebből meríts erőt.

Senki nem hibáztathat! Ez nem feladás, hanem felelős felnőtt döntés. Sok erőt, és kitartást!

Dzendör Sztadiz 2019.01.20. 19:30:34

Bocs, de ez nagy szívás. Az asszony sose fog meggyógyulni. Válj el, vidd a gyereket. Legalább a te meg a gyerek élete nem megy teljesen tönkre.

Mayvik 2019.01.20. 19:30:34

Kedves Csakférj!

Ezer dolgon mentem már keresztül én is, szenvedtem sokat, de még csak elképzelni sem tudom, hogy milyen lehet minden napot túlélni, és nem megélni. Csodálatra méltó, ahogy kitart a felesége mellett, hogy annyi gyötrelem után/mellett is támogatja őt. Szerencsére a betegséget csak hírből ismerem, így csupán annyit bátorkodom javasolni, hogy ismerkedjen emberekkel legalább az interneten keresztül. Ha "csak" online-barátság köttetik is, kicsit kizökkenti a hétköznapokból, talán színesebbé teszi az életét. Kis kapaszkodó, melyre mindannyiunknak szüksége van. Jó és kedves ember millió van a Világban, biztosra veszem, hogy talál megértő barátokat.

A legjobbakat kívánom Önnek!
Viktória

ymel 2019.01.20. 19:30:34

Hat oregem, ezen pszichologus nem segit. Csak a mulo evek. Masreszt en lattam par viet csajt kozelrol. A 90 szazalekuk idegbeteg legalabb. Talan tul sok vegyszert tesznek a rizsbe. Vagy a tobbseg meg mindig aluminiumban fozi a Phô levest.

Ibolya Paliczné Nagy 2019.01.20. 19:30:34

Nyíregyházán működik egy egyesület, amely pszichés betegek és hozzátartozóik részére szakorvos által előadásokat szervez egy-két hetes gyakorisággal. Nagyon nagy segítség a hasonló gondokkal élőknek a sorsközösség. Munka lehetőséget is biztosít korlátozott számban. E-mail-ben szívesen válaszolok a feltett kérdésekre. Üdv.

cont@ct 2019.01.20. 19:30:34

Ez az a helyzet, amikor a Királyfi „MEGMENTI” a Királylányt és csak később veszi észre, hogy a Sárkányt vitte haza...
Az evolúció sötét oldalára kerülve - nem akart Ő oda kerülni... - különös technikákat, MINTÁZATOKAT kell működtetni, hogy a NORMALITÁS minél közelebb legyen...
A paranoid skizofrénia explicit megnyilvánulását legalább három, érintett generáció előzte meg...

NÉZZ MAGADBA, HOGY MIÉRT ÉPPEN EZ A LÁNY, NŐ TETSZETT MEG, KELLETT NEKED, mert az legalább olyan érdekes mint a Feleséged története...

A mentális zavarral élők PROJEKTÁLNAK, PROJEKTÍV IDENTIFIKÁLNAK, HASÍTANAK, mindent megtesznek, hogy a sötét oldalra kerülvén, genetikailag, transzgenerációsan meghatározva megvívják a maguk kegyetlen ÉLET-HALÁL harcukat a LÉTÜKÉRT...

Mert a létből csak egy van, nem lesz több, nincs vissza, nem lehet javítani...
ÉS EGY ÁLLAPOTON TÚL, MEGTERHELT LÉLEKKEL MINDENKINEK A SAJÁT LÉTE ÉS NEM A MÁSIK LÉTE A RELEVÁNS...

Ő SEMMIT SEM SZÁNDÉKOSAN CSINÁL, MINDEN AZ ÁLLAPOTÁBÓL KÖVETKEZIK...

A LEPLEZÉS, A MEGMÁSÍTÁS, A MEGTÉVESZTÉS, A „CSALÁS”, A HARAG, A BŰNBAKKÉPZÉS A LÉTEZÉSÉT, A „SZAPORODÁSÁT” SZOLGÁLÓ, SÖTÉT OLDALBELI EVOLÚCIÓS TECHNIKA...

Rengeteget kapott, vett el tőled - ADTÁL NEKI... - és most, a múltban azokat megvonták Tőle, természetes, hogy HARAGSZIK, HOGY DÜHÖS, HOGY TE VAGY A HIBÁS, A BŰNÖS...

Itt olyan dolgok történnek, amelyeket a normál logikával szinte lehetetlen megérteni és ezért mintha nem is lenne megfogható története ennek a DISZFUNKCIÓS KEVEREDÉSNEK...

bandiras2 2019.01.20. 19:30:34

Ha ez így megy tovább, akkor abba belerokkansz te, is és a gyerek is. Nem hiszem hogy a gyereknek jót tesz ha azt látja hogy mit művel az anyja. A helyzet nem fog javulni, csak romlani. Az világos hogy az asszony önveszélyes, de arról nem esett szó, hogy másokra veszélyes e.
Amit lehetett, te megtetted.
Vidd a gyereked, és próbálj meg egy új életet felépíteni.
Nem tudom milyen anyagi lehetőségeid vannak, illetve végzettséged, de a munkapiac jelenleg kiváló.
Most vagy felvállalod a válást, és az azzal járó konfliktust, ami persze lehet hogy egy újabb, és ezúttal sikeres öngyilkossági kísérlettel zárul, vagy lelépsz a gyerekkel pár várossal odébb egy albérletbe, és kivárod amíg a helyzet hasonlóan megoldódik magától(sikeres próbálkozás, vagy a szomszédok ráhívják a zártosztályt).
Nincs mit ragozni rajta. Az élet szar lapot adott, és neked ebből kell kihoznod a legkevésbé szar végeredményt. Még 10-15 év az asszonnyal folyamatosan romló idegállapotban és konfliktusokkal mikor a gyereknek tanulnia kéne? Vagy egyszerűen minden nap szobanövénnyé szedálni?
Mentsd a gyermekedet. Neki még lehet jövője, de az asszonyodnak már csak rosszabb lesz.

Valaki Aki066 2019.01.20. 19:30:35

Ugyanez a szitu itt is. Elozmenyek, kialakulas, sulyosbodas, bar ongyilkossagi kiserlet nem volt. En leleptem, mert ha benne maradok ramentem volna. Elkoltoztem jo messze, havi fizu nagyresze utemanyagra ment. Lathatas, ad hoc besegites a gyereknel, csak olyan melohelyet valaszthattam, ami elbirta azt, hogy masnaptol nem megyek ket hetig dolgozni, mert a gyerekre kell vigyazni. Pokol igy is, folyamatos aggodas, keszenlet, normalis maganeletre minimalis esely van. Viszont a gyerek is latja, latta, hogy ebben nem maradhat, kozepsuliba mar hozzam jott. Azota josag van, szepen elunk, nyugalomban.

csakférfi 2019.01.20. 19:30:35

youtu.be/HyAFiTIlwfM
Jò ember vagy!
A video segít hallgasd meg!
Mit is írhatnék még........?
Te jobban tudod.
:)

csakférj 2019.01.20. 19:36:34

@ubul7272: Kb 3 hónapja nálunk is injekció van, mert nem szedte a bogyókat... letagadta, de a vérvizsgálat kimutatta, hogy a hatóanyag nincs a szervezetében... De ez sem az igazi, mert sokkal nagyobbak a hangulatváltozásai.

csakférj 2019.01.20. 19:39:38

@Valaki Aki066: nem hagynám rá a gyereket, ha lépnék...

sajnosnemnyert 2019.01.21. 10:00:32

Kedves Csakférj.

Át tudom érezni a helyzetedet és szeretnélek megerősíteni abban, hogy ne hagyjátok el őt, bármilyen nehéz is sokszor. Nekem az édesanyám küzdött ezzel a betegséggel. Tizenévesek voltunk a testvéremmel és apukámmal, amikor ezzel kellett szembesülnünk a '90-es évek elején. Anyukám nagyon jó, gondoskodó anyuka volt, rengeteg szeretetet adott nekünk. Eleinte nagyon nehéz volt megértenünk az irreális viselkedését, képzelődéseit, a hangokat. Ő is sokszor volt kórházban, de sosem volt agresszív. Egyszer fordult maga ellen, de az is inkább egy segélykiáltás volt... Aztán megtanultunk ezzel együtt élni. Nekünk is fel kellett nőni ehhez a feladathoz, hisz egy egészséges embernek megérteni azt a folyamatot, ami egy beteg emberben zajlik, nem könnyű... Édesapámban szerencsére fel sem merült az, hogy elhagyja őt, hiszen a családunk része volt, ő is szeretett bennünket, mi is őt. Ha mi elhagytuk volna, kire számíthatott volna... Nem érzem, úgy, hogy bármelyikünknek is rá ment volna az élete, mert kitartottunk mellette. Sokszor nagyon nehéz lehetett neki. És nemcsak neki, nekünk is. Az a legnehezebb, hogy ennél a betegségnél a betegnek nincs betegségtudata, nem hiszi el, hogy az ő készülékében van a hiba, nem akarja szedni a gyógyszereit. Rengeteget beszélgettünk a tüneteiről, de arról sosem lehetett őt meggyőzni, hogy a hangok csak a fejében léteznek. Így telt el közel húsz év. Mi a testvéremmel kirepültünk, apukámmal ketten maradtak egymásnak, de végig apu volt a támasz, a biztos pont anyu és a külvilág között. Az én kis családom is ugyanúgy járt vissza a nagyszülőkhöz. A férjem, a gyerekeim elfogadták így a mamát és igenis sok jó pillanatot éltünk meg együtt. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokat jelentett neki, hogy mellette voltunk, hogy nem hagytuk magára. Aztán sajnos édesapám elhunyt és rám maradt a "feladat". Mindenben segítettem anyukámat, de sokszor éreztem én is, hogy tehetetlen vagyok, hogy reménytelen ez az egész és miért pont nekem dobta ezt az élet. Aztán összekaptam magam és küzdöttünk tovább... Viszont apukám halálával már anyunak is túl nehéz volt, nélküle olyan elveszettnek érezte magát és egy betegség elvitte őt is apu halála után 5 évvel. Most is rengeteget gondolok rájuk, szeretettel és hiányoznak. Szóval én sok erőt és kitartást kívánok neked ehhez. Amikor néha meginogtam, csak azt a kérdést tettem fel magamnak: ha anyu szívbeteg lenne, magára hagynám? Ha rákos lenne, magára hagynám?... Nem. Akkor nincs kérdés...

ubul7272 2019.01.21. 17:08:15

@csakférj: Remélem, idővel csökkennek nálatok a még fennálló hangulatváltozások. Nálunk a 100-as xeplion bevezetésével, 100-as asentra kiegészítővel viszonylag gyorsan - pár hónap - stabilizálódott a helyzet, de nyilván egyénileg változó. Ha 3 hónap után nincs, vagy nagyon lassú a javulás, próbáld megkérdezni a dokinál, jók-e a beállítások, bár - elvileg - neki kellene figyelnie és változtatni, ha nincs elég eredmény. Dehát mégiscsak Te élsz a feleségeddel, Te ismered jól, hiába beszél vele az orvos havonta 10-15 percet (jó esetben), még ha lelkiismeretes is, nem biztos, hogy felismeri, hogy pl. változtatni kell a kiegészítőt (mint nálunk). Azóta is, időnként kísérem a feleségem, beszélgetek én is a dokival, így csökkentettük fokozatosan a xeplion dózist is 75-re, majd 50-re, nem is volt gond (az elhagyással már igen, de az más kérdés, mint utólag kiderült, valószínűleg komolyabb pszichoterápiás előkészítés szükséges a sikerhez, szóval majd esetleg később, egyelőre őrizni kell a stabilitást). Én kitartást és sikeres küzdelmet kívánok nektek, szerintem egyelőre ne add fel, most az a legfontosabb, hogy az antipszichotikumot ne hagyja abba, és az orvos segítségével a hangulat ingadozásokat le lehessen csökkenteni egy elfogadható szintre.
süti beállítások módosítása